Deklaratë zyrtare nga FC Struga Trim Lum / Официјално соопштение од ФК Струга Трим Лум

Deklaratë Zyrtare nga FC Struga Trim Lum

Për tifozët tanë , komunitetin e futbollit, dhe të gjithë ata që çmojnë shpirtin e lojës,

Klubi ynë është në dijeni për komentet dhe akuzat e bëra së fundmi nga klubi i FC Shkupi në lidhje me ndeshjen tonë të fundit për vendimet e marra nga gjyqtarët e ndeshjes dhe “shqetësimin” e tyre për skuadrën e FC Voskës. Është e drejtë e opinionit nga secili aktor, por ajo që na habiti sihte fakti që pikërisht kryesia e FC Shkupit deklarohet me ato akuza ndaj nesh, duke ditur që Fc Shkupi tashmë është një klub kaq serioz.

FC Struga ka mbajtur gjithmonë standardet më të larta të sportivitetit dhe lojës së drejtë. Fokusi ynë mbetet në luajtjen e lojës që ne e duam me pasionin dhe respektin që ajo meriton.

Le t’i marrim me radhë; Reagimi i Fc Shkupit ka disa probleme tepër serioze për komunitetin e futbollit në përgjithësi dhe i prish balancat e komunikimit.

1. Reagimi si palë në një ndeshje të tretë, është një precedent i pandodhur më parë, që rrezikon të bëhet praktikë jo etike në raportet mes klubeve.

2. Si i tillë nuk është aspak reciprok ndaj Fc Strugës. Ne kurrë nuk kemi reaguar as zyrtarisht as në media në ndeshje jo direkte.

3. Reagimet që i kemi bërë kanë qenë për ndeshjet direkte edhe atë kundër referimit në episode jo ndaj klubeve respektive.

4. Nuk reaguam në një episod që mund ta shkaktonte humbjen e kampionatit ne ndeshje direkte me Fc Shkupin në sezonin 2022-2023.

5. Etiketimi direkt Fc Strugës në reagimin e faqes zyrtare të një klubi të tretë, është jo etik dhe i rrezikshëm jo veç per klubin tonë por edhe per reputacionin e futbollit.

Gjithsesi, ne nuk do të biemi kurrë në grackën e etiketimit te klubeve, duke mos pasur arsye të forta e direkte, pa qoftë kjo edhe kunder fc Shkupit, që kryen një reagim te paprecedentë.

Ndërsa ecim përpara, angazhimi ynë për të kontribuar pozitivisht në futboll – si në fushë ashtu edhe jashtë saj – mbetet i patundur. Ne me padurim presim ndeshjet tona të ardhshme dhe mundësinë për të vazhduar të sjellim emocion dhe gëzim për tifozët Strugan.

Ju faleminderit për mbështetjen tuaj të vazhdueshme.

Me respekt,
FC STRUGA TRIM LUM

————————

Официјално соопштение од ФК Струга Трим Лум

До нашите навивачи, фудбалската заедница и сите оние кои го ценат духот на играта,

Нашиот клуб е запознаен со коментарите и обвинувањата кои неодамна ги упати клубот од ФК Шкупи во врска со нашиот последен натпревар за одлуките на судиите и нивната „грижа“ за екипата на ФК Воска. Тоа е право на мислење од секој актер, но она што не изненади е тоа што раководството на ФК Шкупи ги изјавува тие обвинувања против нас, знаејќи дека ФК Шкупи е веќе толку сериозен клуб.

ФК Струга отсекогаш ги одржувала највисоките стандарди на спортски дух и фер-плеј. Нашиот фокус останува да ја играме играта што ја сакаме со страст и почитување што ја заслужува.

Да ги земеме за возврат; Реакцијата на ФК Шкупи има многу сериозни проблеми за фудбалската јавност воопшто и го нарушува балансот во комуникацијата.

1. Реакцијата како трета странка на натпревар е невиден преседан, која ризикува да стане неетичка практика во односите меѓу клубовите.

2. Како таква, тоа воопшто не е реципрочно кон ФК Струга. Никогаш не сме реагирале ниту официјално, ниту медиумски на недиректни натпревари.

3. Реакциите што ги направивме беа за директните натпревари и против Судиските одлуки во одредените епизоди не на соодветните клубови.

4. Не реагиравме на епизода која може да предизвика губење на Првенството во директен натпревар со ФК Шкупи во сезоната 2022-2023.

5. Етикетирањето на ФК Струга директно во реакцијата на официјалната страница на трет клуб е неетичко и опасно не само за нашиот клуб туку и за угледот на фудбалот.

Но, никогаш нема да паднеме во стапицата на етикетирање на клубови, немајќи силни и директни причини, па макар тоа е и против ФК Шкупи, кој направи невидена реакција.

Како што одиме напред, нашата посветеност да придонесеме позитивно за фудбалот – и на теренот и надвор од него – останува непоколеблива. Со нетрпение ги очекуваме нашите претстојни натпревари и можноста да продолжиме да носиме возбуда и радост за струшките навивачи.

Ви благодариме за вашата континуирана поддршка.

Со почит,
ФК СТРУГА ТРИМ ЛУМ